Trykking: Domkirkeodden

I høst har vi jobbet med koldnåsltrykking av domkirkeodden. Klassen dro til Hamar for å finne fine motiver og ta bilder som kunne brukes til trykking senere. Da vi kom tilbake fra Hamar skulle vi velge ut de bildene vi ville trykke. Da var det om å gjøre å velge seg et bilde som kunne skrapes inn i platen på en fin måte, og som samtidig fikk med seg refleksjoner, ruinene, himmelen i bakgrunn og også noen trær, som kunne vise hvirdan ulikt trykk på platen vil se ut.
Ettersom jeg ikke var på skolen den uken bildene skulle tas, var Maria så snill at hun ga med et av sine bilder.
Dette bildet skulle da skrives ut i riktig størrelse i forhold til platen, for så å ripes inn i platen med nål. Under denne oppgaven var det viktig å selektere hva som skulle være med i trykket, og velge bort litt detaljer som f. eks. stenger i taket som formet glasshuset. Hvis alle detaljer skulle vært med, ville bildet blitt rotete og uoversiktlig.

Trykkeprosessen fungere slik at man først begynner med et rent plexiglass/plate, som man skal risse det ønskede motivet inn i. Når man har risset inn og er fornøyd, sverter man ned hele platen og pusser sverten helt inn i alle sprekkene som er i platen.

Når sverten er pusset inn, og det resterende er pusset bort, legger man plate, med sverten opp, på en "trykkrulle" og legger oppå et fuktet papir. Det er viktig at papiret ikke er for vått og heller ikke for tørt. Når papiret og platen er lagt på presseren, legger man et ark over for å beskytte, og også en stoffduk om det skulle være nødvendig. Alt ettersom hvor dypt man vil at trykket skal gå inn i det fuktede papiret. Det er viktig at papiret er fuktet, fordi hvis det ikke er det, vil ikke malingen trekke seg riktig inn i papiret, men heller bare klumpe seg under.
 Når man har lagt på alt som skal legges på, ruller man platen sin under en trykke, som trykker motivet inn i det fuktede papiret. Resultatet vil komme ut på andre siden, og man vil ha et motiv som er trykket med koldnålsmetoden.


På dette trykket fra domkirkeodden valgte jeg å håndkolorere, og da ble det slik:
Det kommer ikke så veldig godt frem på bildet, men jeg har tatt inn grått i ruinene, lagt litt grønt foran og fylt inn blått der himmelen er. 

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg